Alcatraz
66/100 - 76×

Alcatraz

21. března 1963 byl Alcatraz oficiálně uzavřen. Všichni vězni byli převezeni na pevninu. Až na to, že to se nestalo. Vůbec ne. Jak detektivka Madsenová a expert na Alcatraz rychle zjišťují, někdejší vězni jsou znovu na svobodě. A za těch téměř 50 let se vůbec nezměnili, jsou stejně nebezpeční jako kdysi… a stejně staří.

USA | 2011 | Ukončeno
vysílání
1 sezóna | FOX | 43 minut
žánr
Detektivní, Dobrodružný, Thriller
hrají
Jorge Garcia (Diego Soto), Jason Butler Harner (Elijah Bailey Tiller), Jonny Coyne (Edwin James), Sam Neill (Emerson Hauser), Parminder Nagra (Lucille 'Lucy' Banerjee), Robert Forster (Ray Archer), Sarah Jones (Rebecca Madsen)

Postřehy k epizodě 1x05 - Guy Hastings

Postřehy k epizodě 1x05 - Guy Hastings

Pátý díl a první dozorce. Odhaleny netušené souvislosti a vazby. Tajemní jsou ještě tajemnější a bez tajemství už není (jak se zdá) nikdo. Pojďme si zrekapitulovat nové poznatky a také trochu zaspekulovat.

5 0
4.3.2012

Diskuze k postřehům

1. Seznamte se, Guy Hastings

Starší dozorce z Alcatrazu, který měl na starosti školení nových dozorců. Bydlel spolu se svou ženou a dcerou Annie v bloku č. 64 přímo na Alcatrazu. Jedním z těch, které měl na starost, byl i Ray Archer. Po návratu vede jeho první cesta právě do jeho bývalého domova a nebýt nešťastné náhody, kdo ví, jak by jeho příběh pokračoval dál.

2. První den v novém působišti

Že byl Ray Archer dozorcem na Alcatrazu, to víme. Že z něj odešel ještě před tajemným zmizením všech přítomných, to víme také. Co ale nevíme, je proč vlastně na Alcatraz přišel? Co vede mladého muže k tomu, aby se stal dozorcem v nejhorším vězení (minimálně) v USA? Peníze? Adrenalin? Nebo neco jiného?

3. Dva z jednoho města

Ray Archer a Tommy Madsen se znali. Vždyť jeden byl dozorce a druhý trestanec ve stejném vězení. Dozvídáme se ale, že se oba znali už předtím a dokonce spolu od mala vyrůstali ve stejné čtvrti. Tedy je k sobě jistě poutalo víc, než jen „profesní“ vztah. Sám Ray přiznává, že byl Tommyho nejlepším přítelem a jako takový se samozřejmě postaral i o jeho rodinu.

4. Jak k jídlu, tak k dílu…

Rebecca má mimořádný apetit. Co nesní, to si nechá zabalit a dojí později. Ray to komentuje s vtipem: „Raději bych tě šatil, než živil.“ Možná nevinná poznámka nám ale může nastolit zajímavou otázku… Proč Rebecca tolik jí a na její postavě to není vidět? Může to být spojené s tím, že je přímým potomkem vězně v Alcatrazu, který se těšil neobyčejnému zájmu lékařů, a který by díky množství „darované“ krve minimálně ve většině našich měst mohl do smrti jezdit MHD zdarma? V této souvislosti mě napadá i jiná zajímavá otázka… Chtěli byste vy raději živit nebo šatit doktora Diega Sota?

5. Dobro vs. zlo

Plytká filozofická úvaha o tom, co donutí dobrého člověka páchat zlo, vyustí v (pro nás) zásadní informaci. Někdo ho k tomu musí donutit. Ale ti pověstní „oni“ získávají na mnohem větší důležitosti, když se o nich zmíní sám agent Hauser. Neptá se. Jen suše oznamuje: „Ti, kteří je v roce 1963 odvedli.“ Tedy to nebyl žádný experiment jednoho člověka. Hauser evidentně (opět překvapivě) ví víc, než říká, ale (stejně překvapivě) si to nechává pro sebe. Diego s Rebeccou tomu nevěnují větší pozornost, ale nemyslíte, že se jedná o celkem zásadní prohlášení?

6. Co dát starému příteli jako dárek na uvítanou?

Evidentně podnos. Tedy… pod nos. Dva přátelé z dětství. Jeden z nich zabije svou ženu. Člověk by skoro čekal, že ten, kdo dostane na uvítanou první ránu, bude právě Thomas Madsen. Copak se to stalo? Jaké kostlivce ve skříni před námi oba pánové skrývají?

7. Shledání po letech

Ani Guy na shledání starých přátel nepřichází s prázdnou. Nevypadá, že by měl moc náladu na vyjednávání a nejpíš i přesně ví, co má v plánu. Ač bez podnosu, další ránu do Rayovy hlavy si neodpustí. Že by inspirace od Thomase Madsena?

8. Soukromý telefon pana Hausera

Diego si všiml zajímavé věci. Kdykoliv zvedne agent Hauser telefon, jen vydává příkazy. Ve dne v noci má k dispozici tým specialistů na různé obory. Včetně doktorky Lucy… tedy Lucille… (když není zrovna na zdravotní dovolené). Naznačuje nám barva telefonu to, že vliv šéfa tohoto speciálního týmu sahá hodně vysoko? Nebo dokonce nejvýše?

9. Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?

U nás by asi nikoho nepřekvapilo, když šéf odejde z práce pod záminkou třeba vynesení odpadků a už se nevrátí. Naštěstí J.T. pojal podezření a zalarmoval Beccu i Diega. Ti za pomoci experta na americkou architekturu minulého století skladníka Cheta nakonec vypátrají, na kterém zápraží vznikla společná dětská fotografie Raye a Thomase. Rebecca nemešká a vydává se přímo na zjištěnou adresu.

10. Dva z jednoho těsta

Po neúspěšném pátrání po rodině Archerů dochází Diego s Beccou k šokujícímu zjištění. Ray se původně nejmenoval Archer, ale Madsen. Žil spolu s rodiči a s bratrem ve stejném domě jako Thomas. Což znamená… Ne, počkat, to ne… Přeci nemohou být bratři. Nebo mohou? Že by se obrovská lež nejlépe maskovala částečnou pravdou? Že by tedy strýček byl opravdu strýček? Rayi, Rayi, začínáš dost konkurovat agentu Hauserovi.

11. Ty do mě podnosem… aneb Miluj bližního svého

Hastings není žádný idiot. Ihned pozná, že se Archer s Madsenem znají, ale asi má pro Raye nějakou slabost, když se za něj zaručí i před ředitelem Jamesem. Na oplátku si ale od Raye žádá důkaz loajality. Tomu nezbývá, než ho důvěryhodně přesvědčit. Bohužel Thomas není terminátor T-1000, aby uměl procházet skrz mříže, a tak je záminka k exeplárnímu výprasku na světě. Zajímavé, leč nezbytně nutné vyjádření bratrské lásky.

12. Zápisky oné noci

Guy se konečně rozpovídal o tom, co se stalo té tajemné noci, kdy všichni z Alcatrazu zmizeli. Bohužel pro nás se nic podstatného nedozvídáme. Historku o chemické havárii (chemické? vážně?) už jsme slyšeli od jeho dcery Annie. Ale pak najednou už nebyl rok 1963. Jediná zajímavá je opětovná zmínka o „nich“. Proč se v takové situaci nikdy nikdo nezeptá, kdo jsou ti „oni“? Může to být proto, že Ray to sám ví? Rayi, Rayi… už zase…?

13. Bratři, jak se patří…

Ray přijde za Thomasem na ošetřovnu a omluví se mu za ten výprask. Oba chápou, že byl nezbytný. Zajímavější otázka však je, co tedy Thomas skutečně spáchal? Zabil svou manželku? Nebo ví Ray něco, co my ne? Proč by jinak přizpůsobil celý svůj život tomu, aby mohl bratra chránit? Sice předtím říkal, že „nejdřív tomu nevěřil“, ale musel být asi pevně přesvědčený, když se pro takový krok rozhodl. Nebo se mu Thomas později na Alcatrazu přiznal? Asi to nebude největší záhada v seriálu, ale zajímavé to jistě je.

14. Poslední rozloučení

Hauser ukázal, že není úplně bezcitný a zavezl Guye alespoň se podívat na jeho potomstvo. Oběma je jasné, že nic víc pro něj udělat nemůže a tohle je naposledy, kdy je vidí. Oba nejspíš (na rozdíl od nás) vědí, co bude následovat. Do cely v novém Alcatrazu Guy nejspíš nepůjde. Tak co s ním bude? Rozeberou ho na náhradní díly? Pošlou ho o dalších padesát let do budoucnosti? Kdo? Přece „oni“…!

15. Doznání…

Asi jsme to tak nějak tušili… Rebecca nebyla vybrána náhodně, aby se stala součástí týmu, který vyšetřuje záhady Alcatrazu. Už před čtrnácti lety Hauser žádal o spolupráci jejího (pravého!) strýčka Raye. Věděl Hauser o tom, že jsou příbuzní? Je potřeba k takovému vyšetřování určitá genetická či jiná dědičná dispozice? Třeba taková, která se projevuje nadměrnou chutí k jídlu?

16. Krev sice není voda, ale…

Někdy se člověk musí rozhodnout mezi blízkým a ještě bližším. Podle čeho se rozhodoval Ray, to si můžeme jen domýšlet. Nicméně je naší povinností fandit Becce a zlého Thomase nemít rádi. Protože… Proč vlastně? Protože ho nemá rád vždy přímý a pravdomluvný Ray? Protože byl Thomas na Alcatrazu za… za vraždu, o které víme jen od Raye? A protože je Becca blondýna? Mám jen já pocit, že se nás snaží tvůrci vmanipulovat tam, kam oni sami chtějí?

Zdroj: FOX

Diskuze /6

Clear

Jsem jediná, komu vrtá hlavou, proč chtěl sloužit Ray ve vězení, když tam měl bratra, o kterém se říkalo, že zabil svou ženu? Že by opravdu neměl čisté svědomí a byl v tom nějak zapletený? Další věc je to odebírání krve Thomasovi, nenapadlo mě to dát to spojitosti s tím, že by mohl být něčím zvláštní, mít nějakou výjimečnou schopnost, nebo se těšit vynikajícímu zdraví, a proto mu tu krev odebírají. Sám říkal, že mu jí berou kvanta a když by to byl normální člověk, tak by mu tolik odběrů jistě nedělalo vůbec dobře a byl by hodně zvadlý, až by to mohlo ohrozit i jeho život… A taky velmi zajímavé, co s dozorcem udělají? Mohli by ho začlenit jako součást vyšetřovacího týmu, ale pochybuju. Do cely taky nemůže… ale kam teda s ním?

4.3.2012 | 17:51:03
Marketka

No já jsem to pochopila tak, že tu krev berou, něco s ní udělají (ředitel sice říká, že nic, ale kdo by mu věřil) :-) a pak jí vrátí Madsenovi zpátky. Soto říkal, že tam přidávali nějaké radioaktivní části, ale to mi nesedí – nikdo nevypadá, že by měl příznaky nemoci z ozáření.

čestný člen redakce
4.3.2012 | 18:45:38
Eskimo

Já uz si delsi dobu pohravam s teroii. Co kdyz to nejsou oni. ty vezni kteri seobjevuji v 2012 ale jejich klonové. Proto si nic nepamatuji. a vse by to vysvetlovalo. proste slo o nevydareny experiment. A taky mi neco rika ze reditel tam sehraje jeste nejakou dulezitou roli, dost mozne v roce 2012

4.3.2012 | 19:11:35
darwin

Tommy je pro mě zatím nejsympatičtější postava seriálu, uvidíme jak se to vyvrbí :)

5.3.2012 | 20:47:46
kakin

to Eskimo…klony asi tezko, flashbacky jsou vlastne jejich vzpominky, kde by klony vzali vzpominky veznu?

6.3.2012 | 15:09:37
Eskimo

hae je to jenom teorie, klonovani je rozdvojovani. Kdyz vezmes 14 let starého kluka rozdvojis ho, tak ho rzodvojis i s pameti toho co behem tich 14 let zazil. to uz je ted prokazano ze lidska pamet ma urcitou pocitatelnou kapacitu jako Disk a stejne jako u disku by meli jit teoreticky kopirovat data i u cloveka

6.3.2012 | 16:14:14
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Reklama

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama